Eva-Marie Møller

Oprør i Myanmar

Generation Z og generalerne

Den 1. februar 2021 afsatte militæret i Myanmar Aung San Suu Kyis demokratisk valgte regering og tog magten. 

Kuppet udløste en storm af protester imod militærdiktaturet, som besvarede modstanden med brutal undertrykkelse. På ufattelig kort tid fyldtes gader og pladser i alle Myanmars større byer af demonstranter, der krævede demokratiet tilbage, og hundredvis af unge demonstranter er blevet dræbt.

Bogen sætter fokus på Generation Z – de unge som fører an i modstanden mod undertrykkelsen med et ufatteligt mod og stor offervilje. De er veluddannede, de føler sig tæt knyttede til resten af verden, og de ser sig selv som Myanmars fremtid.

 

Myanmar

 

Forfatteren har igennem de første måneder fulgt en række unge og deres forældre i ulydighedsbevægelsen og har dagligt modtaget videoer og beretningerne om uhyrlighederne, som hun beskriver i bogen.

Men forårsoprøret, som befolkningen kalder det, skal ses i en større sammenhæng. Myanmar var et land på vej mod demokrati og frihed, men er nu tilbage i en tilstand af undertrykkelse, armod og ulighed.

Bogen giver også et indblik i Myanmars komplicerede historie. Hverken Aung San Suu Kyi eller skiftende militærdiktaturer har  formået at integrere de 135 etniske grupper i en samlet nation. Derfor har Myanmar som det eneste land i verden haft interne krigshandlinger i 60 år uden afbrydelse.

Som bogens mange medvirkende spørger: Vil det lykkes Myanmar at vende tilbage til en demokratiseringsproces uden juntaen, eller står landet på randen af en borgerkrig?

For at finde et svar har forfatteren interviewet kendte Myanmar-eksperter i ind- og udland og kilder tæt på Aung San Suu Kyi.

 

Generation Z

Sule, Yangons legendariske gyldne pagode, danner baggrund for de unge demonstranter, der kæmper for en fremtid uden undertrykkelse, angst og vold. De unge i Generation Z forlanger frihed, demokrati og selvbestemmelse og sætter livet på spil for at vinde kampen. Den 7. februar 2021.
Foto: Getty Images.

 

Martin Lidegaard skriver i bogens forord:

”Og det er derfor, at Eva-Marie Møller i denne bog ikke bare fortæller en fængslende historie om et fascinerende land. Hun sætter også et spejl op foran os selv, så vi ser alle de problemer, dilemmaer, valg og muligheder, som du og jeg – ja, alle moderne mennesker – står med lige nu i den verden, der er vores. Myanmar er verdens spejl.”

Citater

“Mange af dem, der er blevet dræbt siden kuppet, kommer fra vores generation, den vi kalder Generation Z. Vi havde netop fået stemmeret ved valget i november sidste år, og vi stemte på dem, vi syntes fortjente vores stemme.”

“Bagefter erklærede militærjuntaen, at valget ikke var foregået rigtigt, og det knuste vores hjerter. Det var vores allerførste valg, og det blev stjålet ved fuldt dagslys, mens hele verden så til. Vi har aldrig forventet os noget godt fra militær-terroristerne, men det her er det værste, jeg har oplevet.”

“Kan I ikke hjælpe med at redde vores land? Kan USA og FN ikke komme og hjælpe?

Vi er alle meget trætte, og jeg kan næsten ikke længere mærke min følelser, fordi der er så mange mennesker, der bliver dræbt.”

”Militærets vold bliver mere og mere brutal dag for dag. Da min familie mest består af ældre mennesker, bliver de hjemme hver dag og begræder de liv, der dagligt går til, og beder for dem, der er ude at protestere. Vi føler os ikke trygge mere.”

”Før kuppet havde jeg hele tiden travlt med min forretning, som jeg startede sidste år. Men efter at alt dette er sket, og alle de større banker ikke længere fungerer, så har jeg måttet lukke den.”

”Alle mine drømme forsvandt med ét slag. Nu går jeg ud og protesterer sammen med min mor. Vi er vrede og frustrerede. Vi føler ikke, vi har noget håb tilbage. Vi er bange for vores fremtid og for den næste generations fremtid.”

Eva-Marie Møller, f. 1951, journalist, redaktør og forfatter.

Arbejder som magasinredaktør, klummeskriver og freelance journalist. Har tidligere arbejdet på Information, Det Fri Aktuelt, TV2 Nyhederne og Danmarks Radio, hvor hun har været tilrettelægger på DR2 og studievært på P1 debat.

evmo@mondogrande.dk

Format: Hæftet
Sprog: Dansk
Sidetal: 160
Udgivelsesdato: 16/06/2021

Udgivelser

Det ukendte Sydfrankrig

Mads Christoffersen & Eva-Marie Møller

Hævnen fra Hanoi

Thomas Bo Pedersen

Flygtningeskæbner

Mads Christoffersen & Eva-Marie Møller

De gule veste har ordet

Mads Christoffersen

Mord på universitetet

Mads Christoffersen